Voda je izrednega pomena za življenje. Premalo vode in lahko umremo, preveč vode in lahko se utopimo. Isto pravilo velja tudi za našo trato. Čeprav večino ljudi skrbi, da svoje trate ne zalivajo dovolj, ugotavljamo, da je večina trat uničenih ali poškodovanih prav zaradi preveč zalivanja.

Koliko vode potrebuje trata?

Količina vode, ki jo vaša trata zahteva in dobiva, je odločilna za njeno zdravo rast, lepoto ter ji omogoča preživetje suše in prehitre obrabe. Ne pozabite, da preveč vode lahko uniči vašo trato enako hitro kot premalo vode.

Standardna zahteva po vodi za večino travnih površin je 2-3 cm vode na teden, vendar je to odvisno od različnih dejavnikov (sort trave, razlike med tipi zemljišč, lege zemljišč, dnevne vremenske spremembe). Vsekakor pa to ne pomeni, da mora biti trava zalita s tako količino vode, saj tekočino in vlago pridobiva tudi z roso in iz ozračja. Večji del Slovenije ima zadostno količino letnih padavin in vlage, da trava preživi brez dodatnega zalivanja.

Če ste trato ravno položili, na začetku potrebuje nekaj dodatne nege – preberite si nasvete za zalivanje novopoložene travne ruše.

Kako ugotoviti, kdaj trata potrebuje zalivanje?

Dve pomagali za preverjanje, ali vaša trava potrebuje dodatno zalivanje:

  1. Na trati, ki je dobro preskrbljena z vodo, odtisi pri hoji izginejo v nekaj minutah.
  2. Barva trate v primeru spomladanske ali poletne suše, ko vidimo, da trata “potemni”, spremeni bravo na temno, postane skoraj “siva”, takrat je treba trato izdatno zaliti naenkrat in v globino cca 2-3cm (ne večkrat po malo).

Kako lahko izračunate, koliko je trava zalita?

Preverite količino potrebnega zalivanjana na podoben način, kot je opisano (s konzervami), le da boste tokrat vpisovali tudi čas, ki je potreben, da se konzerva napolni do določene meje. Na primer: če se v konzervi nabere 0,5 cm vode v 30 minutah, lahko izračunate, da boste potrebovali eno uro za dovajanje 1 cm vode oziroma dve uri za 2 cm vode.