Pomladni čas je čas prebujanja narave. Preglejmo v kakšnem stanju je naša trata?

Listje, ki je jeseni ostalo nepograbljeno, se na njej razkraja in travnim bilkam preprečuje rast. Ravno tako jo dušijo odmrli delci travnih bilk. Temu pravimo travni filc. Filc v kombinaciji z vlago predstavlja idealne pogoje za razvoj raznih plesni, ki lahko zelo poškodujejo trato, če se preveč razširijo.

Kako trato negujemo spomladi?

Trato moramo spomladinajprej močno PREGRABITI – POBRATI OSTANKE – POGNOJITI.

S tem, ko trato pregrabimo, ji omogočimo, da zadiha in zaustavimo nadaljni razvoj in širjenje plesni. Ta čas še ni primeren za zračenje trate, saj jo bomo s tem samo poškodovali (ker rast še ni v polnem zagonu). Pregrabiti je najbolje s pahljačastimi grabljami.

Za prvo gnojenje je nujno, da izberemo gnojilo z večjim deležem dušika. Gnojilo potresemo enakomerno z ročnim trosilcem, najbolje pred rahlim dežjem. 

Z gnojenjem smo poskrbeli za rast, naprej pa morajo pridne roke poskrbeti za vzdrževanje. Poglejmo našo staro kosilnico, če je potrebno nabrusiti nože ali so potrebna kakšna druga popravila.

Spomladi pričnemo z košnjo, ko so travne bilke visoke od 5 do 6 cm. Kosilnico dvignemo na višino do 4 cm, tako bo omogočen dober razvoj travnim rastlinam. Ne kosimo prenizko (vzdržujemo višino cca 4 cm), saj z nizko košnjo naredimo več škode kot koristi, zmanjša se listna asimilacijska površina in trava se prične redčiti.

Ko se temperature dvignejo, je priporočljivo dvigniti tudi nivo košnje za 1 cm (v začetku poletja in čez celo poletje).