Kako polagati travno rušo?

Vzgojena trata vam omogoča takojšnje uživanje v lepoti in zrelosti trave brez čakanja, kot je to običajno pri sejanju trave. Če želite imeti prekrasno trato, upoštevajte naslednje osnovne korake, sicer pa smo vam z veseljem na voljo za nasvete in pomoč.

KORAK 1 – Merjenje in naročanje

Čim bolj natančno premerite površino, na kateri nameravate polagati travno rušo. Planirajte naročilo dobave travne ruše šele po končanju priprave terena, tako da boste ob dobavi lahko takoj začeli s polaganjem. Takojšnje polaganje ob dnevu dobave je odločilen faktor za dober in močan začetek razvoja vaše nove trate.

KORAK 2 – Predpriprava zemljišča

Za dosego najboljših rezultatov zemljišče obdelamo s frezo ali ročno prekopljemo do globine 10-15 cm. Pograbite in izgladite zemljišče, tako da odstranite kamenje, korenine in velike grude zemlje.

Čim bolj izravnajte teren, saj vam bi to preprečilo nadaljne razlike v nivojih in posedanje. Nato povaljajte zemljo z valjem (teža naj bo cca 100-200 kg).

Pripravljena površina naj bo za cca 2 cm nižja od končnega želenega nivoja. Tik pred polaganjem površino še pognojimo (mineralno gnojilo, cca 3 kg/100m2).

KORAK 3 – Polaganje travne ruše

Travno rušo začnite polagati takoj, ko vam je dostavljena. Začnite z namakanjem takoj po polaganju. Travna ruša je živa rastlina, ki za preživetje potrebuje kontakt z zemljo in vlago. Če travno rušo polagate ob vročem vremenu, zložite še ne nameščene role travne ruše v senco in jih zalivajte.

Travno rušo najprej začnite polagati na najdaljši ravni črti rastišča, na primer ob dovozu ali pločniku. Robove in vogale travne ruše polagajte tesno drug ob drugega, vendar jih ne raztezajte. Pri postavljanju se izognite morebitnem medsebojnem prekrivanju in vrzelim ali prazninam.

Spoje v vsaki vrsti razporedite tako, da ne sovpadajo oziroma uporabite vzorec zidarske tehnike prekrivanja, zidanja. Prav tako se izognite polaganju dolgih in ozkih trakov travne ruše na zunanjih delih zemljišča, ker takšni kosi težko zadržujejo potrebno vlago. Na strminah ali pobočjih je najbolje, da travne role polagate počez.

Da bi preprečili nastanek povzdignjenih delov ali zračnih žepov, se poskušajte izogniti ponavljajoči se hoji ali klečanju na travi v fazi polaganja oziroma takoj po namakanju.

Svetujemo vam uporabo gradbenih elementov ali širših desk pri polaganju. Postavite jih na položeno travno rušo in polagate naprej. S tem travo pritisnemo ob površino in ne nastajajo neravnine. Stike travne ruše, ki morajo biti tesno en ob drugem, močno utrdite.

Po končanem polaganju površino povaljate in pričnite z zalivanjem. Če se travna ruša polaga v veliki vročini, je treba z zalivanjem pričeti, še preden dokončamo celotno površino. Položimo npr. 30m2, povaljamo in takoj zalijemo oz. nastavimo škropilnik, potem nadaljujemo s polaganjem preostalih travnih tepihov.

KORAK 4 – Namakanje oziroma zalivanje

Zalivajte tako, kot je navedeno v navodilih za zalivanje na novo položene travne ruše. Zalivajte vsakodnevno ali večkrat na dan, tako da je trata dovolj vlažna, dokler ni primerno zakoreninjena (približno 2 tedna).

Po dveh tednih začnite z manj pogostim in globljim zalivanjem in sledite navodilom za splošno zalivanje trate . Količino in pogostost zalivanja določajo vremenske razmere.

Poskrbite, da bo vaša nova trata imela dovolj vlage za preživetje v vročih, suhih ali vetrovnih obdobjih. Travne predele poleg stavb zalivajte bolj pogosto, saj so izpostavljena dodatni vročini, ki jih izžarevajo stavbe, s tem pa tudi večjem izsuševanju.