Da bo trata lepo rasla, jo moramo vzrževati in negovati skozi celo leto, ne le spomladi in poleti. Pripravili smo vam nasvete in korake za učinkovito nego trave, za dodatno pomoč in pojasnila smo vam z veseljem na voljo na info@travni-tepihi.com.

Redno vzdrževanje

Posebno vzdrževanje

Poseno vzdržavanje izvajajte samo po potrebi in posvetovanju s strokovnjakom

 • ZRAČENJE
 • VALJANJE
 • PESKANJE

Spomladanska opravila

 • Dobro pregrabimo travo
 • Pregrabimo s prezračevalnimi grabljami
 • Gnojimo
 • Pričnemo s košnjo
 • Po potrebi zračimo in peskamo (po posvetovanju s strokovnaki in ne pred mesecem majem)

Jesenska opravila

 • Redno kosimo, dokler še traja vegetacija
 • Redno grabimo odpadlo listje z dreves
 • Gnojimo (z gnojilom, ki vsebuje več kalija in manj dušika)

Jeseni redno grabimo odpadlo listje

Košnja

Košnja je poleg gnojenja in zalivanja eno od glavnih opravil pri vzdrževanju trate. S pravilnim rezom ob pravem času travi ustvarjamo pogoje za tvorjenje novih poganjkov, kar pa nam prinese novo, gosto in odporno travo.

Ob prvi košnji novo položene trave odrežemo samo špice, kar pomeni, da kosilnico nastavimo na najvišjo raven. Pokositi moramo tudi, če travna ruša še ni čisto zraščena s podlago, saj ne sme zrasti previsoko. Pazimo da s kosilnico ne zatikamo robov trave oziroma če se nam to zgodi, po košnji vse lepo popravimo in pohodimo, da se sprime nazaj.

Nadalje kosimo približno 1x tedensko. Trava ne sme biti mokra ali vlažna, saj se bilke sprimejo in so povešene, tako pa košnja ni enakomerna in rezultat ne bo tak, kot si ga želimo. Raje počakamo na suh dan in travo pokosimo v popoldanskem času.

Če trava zraste višje od 10 cm, je nikoli ne pokosimo naenkrat.

Lahko se zgodi, da trave zaradi večdnevnega deževja ali drugega tehtnega razloga nismo mogli pokositi in nam je zrasla že do višine 10 cm ali celo več. V takem primeru trave ne smemo naenkrat pokositi in znižati na želeno višino, saj bi za sabo pustili rumenkasto trato, ki bi za svojo regeneracijo porabila mnogo več časa, kot če to delamo postopoma.

Najprej nože kosilnice dvignemo na najvišjo stopnjo in pokosimo. S tem pokosimo le zgornji del travne bilke in omogočimo spodnjemu delu, da zadiha in ozeleni. Po nekaj dneh košnjo ponovimo, le da kosilnico znižamo.

Nikoli ne kosimo v opoldanskem času, saj je takrat sonce premočno in se lahko trata poškoduje (s tem jo bomo izpostavili nepotrebnem stresu).

Pravila košnje:

 • Kosimo vedno v popoldanskem času
 • Z eno košnjo lahko pokosimo največ 1/3 bilke
 • Rez kosilnice mora biti raven (dobro nabrušeni noži)
 • Pokošeno travo odstranimo (če nimamo kosilnice s košaro)

Da bo trata zdrava, jo morate redno zalivati, kositi in gnojiti.

Gnojenje

Če želimo imeti lepo, gosto in zdravo travo je priporočljivo gnojiti 4-5x na sezono. Zavedati se moramo, da s pogostimi košnjami odnesemo iz travne površine veliko količino organske mase. To lahko zemlji vračamo z organskimi mineralnimi gnojili.

Izbrati moramo specialna gnojila za trato, ker imajo ovojnico in preprečujejo ožig trave pri raztapljanju gnojila. Prvo, začetno gnojenje se priporoča nekako v mesecu marcu – odvisno od vremenskih razmer in začetka vegetacije, drugo v aprilu ali maju, tretje pred začetkom poletja oz. pred visokimi poletnimi temperaturami, četrto v drugi polovici avgusta oz. prvi polovici septembra (odvisno od temperatur) in zadnje v jeseni (oktober-november).

Priporočljivo je gnojenje pred dežjem ali pa po gnojenju travico malo zalijemo – samo zato, da se gnojilo hitreje začne sproščati.

Gnojila z nadzorovanim sproščanjem zagotavljajo postopno sproščanje hranil na daljše časovno obdobje, kar pa omogoča travi enakomerno rast in tvorjenje močnejšega koreninskega sistema, hkrati pa preprečuje spiranje hranil v podtalnico.

Pomembno je, da gnojilo enakomerno porazdelimo. Uporabimo lahko ročne rotacijske trosilnike ali pa vozičke za trosenje gnojila.